Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București a acreditat primul Domeniu de Doctorat în Asistență Socială din țară. Capitalizăm astfel memoria colectivă pentru a fi transmisă generațiilor viitoare. Mulțumim tuturor celor care, de-a lungul timpului, și-au adus contribuția la această reușită istorică. Ulterior, alte două universități din țară și-au acreditat acest nou domeniu de doctorat: Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Și poate că nu întâmplător Vestul țării, prin Banat-Crișana, s-a aliat acestei reușite istorice! Colin Powell spunea: „Un vis nu devine realitate prin magie; este nevoie de sudoare, determinare și muncă grea.”
Programe de doctorat în asistență socială există la universități de prestigiu din spațiul nord-american (ex. Colombia University, New York University, University of North Carolina, Pennsylvania State University, Boston University, Rutgers, the State University of New Jersey) și european (ex. University of Manchester, University of Warwick, Lund University) aflate în clasamentele internaționale.
Specializarea de Asistență Socială ca domeniu universitar a fost înființată în România încă din 1929 și a funcționat sub denumirea de Școala Superioară de Asistență Socială ‘Principesa Ileana” din București (cu durata de 4 ani) până la desființarea sa de către regimul comunist. După decembrie 1989, programul universitar de pregătire în domeniul asistenței sociale a fost reintrodus inițial în cele mai mari universități din România: București, Cluj, Iași și Timișoara. La ora actuală există la nivel național un număr de 23 de universități care au programe acreditate de formare inițială și de studii masterale în domeniul asistenței sociale. Până în prezent, au absolvit peste 45.000 de studenți această specializare. Studiile doctorale în asistență socială vor contribui la dezvoltarea și profesionalizarea domeniului asistenței sociale la nivel national prin îmbunătățirea programelor, metodelor și tehnicilor de intervenție specifice.