Savanții admit astăzi că extraordinarul poate să apară în viața omului mai ales atunci când acesta se confruntă cu nedreptățile, cu asimetriile, cu inegalitățile. Așadar, atunci când veți simți fiorul rece al riscului de naufragiu, cum ar spune Macedonski, ridicați-vă privirea spre locul în care se avântă vulturii.

Și chiar dacă nu va fi ușor, timpul și circumstanțele lucrează în favoarea voastră iar ajutorul vine deseori de unde nici nu vă imaginați.

Probabil că în devenirea voastră, veți întâlni colegi și prieteni care vă vor spune că nu are sens, că e prea greu, că este imposibil, că ar fi reușit și alții dacă se putea. Nu-i luați în serios și nu dați înapoi. Are sens ceea ce vă doriți, și poate că este greu dar nu imposibil, iar dacă alții n-au reușit, voi veți reuși căci sunteți înzestrați cu daruri speciale, printre care perseverența, tenacitatea, pasiunea și determinarea.

Dar, pe lângă educație mai aveți nevoie de ceva. Știți bine că Cenușăreasa, fata cu sufletul curat, este dovada clară că o pereche de pantofi îți poate schimba viața atunci când atitudinea ta interioară este una pozitivă. Așadar, atunci când vă este greu, cumpărați-vă o pereche de pantofi… Poetul britanic William Ernest Henley spunea:

“Nu mai contează cât de aspru-i drumul,

Ce liste cu pedepse vin mereu,

Eu, azi, al sorții mele sunt stăpânul,

Sunt căpitanul sufletului meu (Invictus).