Stimate domnule Rector,
Distinși colegi, dragi părinți, stimați oaspeți, dragi absolvenți,
Grădina aceasta niciodată n-a fost atât de frumoasă ca astăzi…
Ați reușit, felicitări!
Ne bucurăm și vă mulțumim pentru organizarea acestei impresionante festivități. Vă doresc să aveți noroc în viață iar visurile voastre să devină realitate.
Ați parcurs un drum lung și anevoios, presărat cu obstacole și zeci de examene, v-ați implicat activ în promovarea facultății, împreună ați scris povești nemuritoare iar astăzi absolviți o universitate de prestigiu.
Datorită vouă, facultatea noastră se află în zi de sărbătoare, însă dincolo de emoțiile și trăirile acestea unice, se nasc noi întrebări și noi speranțe pentru viitor. Vreau să vă asigur, că într-o formă sau alta, visurile voastre au puterea să devină realitate, cu o condiție, să munciți pentru ele.
M-am întrebat ca și dvs. de nenumărate ori care ar fi acele „indicatoare” de care ar trebui să ținem cont pentru a reuși în viață atunci când în jurul nostru există nenumărate dileme și incertitudini. Charlie Chaplin, cunoscut mai degrabă ca superstar de cinema și mai puțin ca fost copil al străzii, spunea: „la răscruce de viață nu există indicatoare.”
Societatea de astăzi, din ce în ce mai fluidă și mai complexă, ne solicită un nou efort de adaptare, cum ar spune Anthony Giddens, iar dezvoltarea științei este, cu siguranță, un proces ireversibil.
Dacă în urmă cu peste 2000 de ani, pe frontispiciul Academiei lui Platon era scris „să nu intre cine nu e geometru”, astăzi societatea a evoluat enorm iar universitățile au devenit incluzive promovând egalitatea de șanse, demnitatea și respectul față de diversitate.
Istoria ne demonstrează că atunci când apar astfel de salturi calitative în știință și tehnologie, se deschid noi orizonturi ce depășesc cu mult granițele imaginației noastre. Recent am avut o discuție extrem de interesantă cu un grup de masteranzi despre inteligența artificială și despre beneficiile pe care aceasta le-ar putea aduce în domeniul medical, la diagnosticarea rapidă a bolilor, la dezvoltarea tratamentelor inovatoarea și a terapiilor de înaltă precizie, la prevenirea cancerului și la reducerea impactului bolilor terminale.
Dacă privim în trecut putem observa cum marile descoperiri științifice au contribuit decisiv la creșterea calității vieții, chiar dacă la început au fost privite cu scepticism. Cu două milenii în urmă, nimeni nu-și putea imagina faptul că întreaga flotă aeriană va ajunge astăzi la zeci de mii de aeronave, chiar dacă năzuința omului de a călători cu astfel de vehicule aeriene are rădăcini mitologice profunde. Când au apărut aparatele de fotografiat, unii oameni credeau că acestea le fură sufletele, iar astăzi rețelele sociale sunt împânzite de fotografii realizate cu ajutorul telefoanelor inteligente.
Într-adevăr, unele „ființe artificiale” recente depășesc cu mult personajele de ficțiune, stârnind îngrijorare și discuții legate de etică, de nevoia de reglementare și de potențialele consecințe ale misterioaselor mașini gânditoare.
Dar, pentru că ne bazăm pe știință ca activitate vie și organică, vreau să vă încurajez să nu vă temeți, căci marile descoperiri științifice lucrează în favoarea noastră iar ființele umane sunt și vor rămâne superioare acestei lumi fără suflare de viață, inteligența artificială.
Tocmai de aceea e bine să avem mintea deschisă, să fim flexibili și să privim cu încredere descoperirile științifice pentru a ne adapta cu ușurință schimbărilor ce au loc pe piața muncii.
Profesorul Radu Gramatovici, într-o postare pe social media, spunea foarte frumos: „este important să susținem știința, nu e nimic jenant sau inutil în asta. Știința îți salvează viața, dar, din păcate, nu-ți spune și ce să faci cu ea.”
Dincolo de avansul tehnologic și științific, fără emoții și fără sentimente, ne putem pierde calea și sensul existenței noastre. În legendarul discurs din Dictatorul, peliculă scrisă și regizată de Charlie Chaplin în 1940, o satiră la adresa regimului nazist, găsim următorul pasaj memorabil: „Tehnologia ne-a adus abundență dar ne-a creat și dependență. Cunoașterea ne-a făcut cinici și duri. Gândim mult dar simțim prea puțin. Avem nevoie de umanism, mai mult decât de tehnologie. Avem nevoie de bunătate și tandrețe, mai mult decât de abilitate. Fără aceste calități viața va fi violentă și totul va fi pierdut…”
Evident că în viață avem nevoie, în egală măsură, și de gândire și de simțire, și de umanism și de tehnologie, și de bunătate și de abilitate. Fără unele, nu am ști încotro să mergem, fără altele nu avem cum. Ne-am putea oare imagina viața fără instagram, facebook sau Google Meet? Întrebarea este, evident, retorică.
Însă, lumea virtuală, ca și cea fizică, se confruntă la rândul său cu agresivitatea și violența umană, cu manipularea și difuzarea de informații false, cu intimidarea, cu hărțuirea și amenințarea… dar, cu toate acestea, trebuie să recunoaștem ne-a schimbat în bine viața.
Parafrazându-l pe poetul și dramaturgul Samuel Beckett, am putea spune că generația noastră nu este cu nimic mai nefericită decât generațiile anterioare. Din contră, generația noastră se bucură de o speranță de viață cu mult peste generațiile anterioare. „Aceasta este condiția de bază – continua Radu Gramatovici – speranța de viață, căci dacă nu trăim nu avem despre ce să vorbim. Dar, avem nevoie pe lângă știință și de spiritualitate, ca să învățăm să trăim mai bine.”
Literatura, muzica, arta în general, dezvoltă și chiar accentuează această idee ce transcende societățile și civilizațiile. Tocmai de aceea, vă rog să-mi permiteți să mă opresc câteva minute la dimensiunea umană a existenței noastre, pentru a vă transmite câteva gânduri despre valorile și principiile de viață ce au rămas constante de-a lungul istoriei și care ne pot ghida în evoluția noastră.
(1) Generozitatea: studiile de sociologie și de economie comportamentală arată că persoanele generoase sunt mai fericite și au o calitate a vieții mult mai bună, iar studiile de psihologie clinică arată că generozitatea alungă depresia și contribuie la îmbunătățirea stării de bine. Mai mult, studiile medicale demonstrează că generozitatea reduce riscul bolilor cardiovasculare și încetinește procesul de îmbătrânire. Recent am citit cum un grup de cizmari au reparat peste 200 de perechi de pantofi primiți ca donație de la clienți, le-au dau un design nou și le-au oferit gratis persoanelor fără adăpost.
(2) Perseverența: celebrul psiholog american Abraham Maslow spunea: „ceea ce un om poate fi, el trebuie să fie”. Microbiologia ne spune astăzi că în structura ființei noastre găsim adânc sedimentat ceea ce putem să devenim. Agenția ONU specializată în sprijinul copiilor aflați în dificultate arată că perseverența învinge orice teamă, ba chiar poate face miracole pentru cei care nu renunță la visurile lor.
(3) Integritate: nu renunțați la bursa personală de valori, la matricea voastră interioară iar viața vă va deschide uși și ferestre la care nici nu v-ați gândit. Nick Vujicic, unul dintre cei mai cunoscuți vorbitori inspiraționali spunea, într-una din cărțile sale: „când ești ispitit să-ți abandonezi visurile, mergi mai departe încă o zi, încă o săptămână, încă o lună, încă un an. Vei fi uimit să vezi ce oportunități apar atunci când refuzi să te dai bătut.”
(4) Implicare: acțiunea deschide poarta către fascinanta lume a creativității umane. Doar acționând veți putea rezolva problemele și dificultățile. J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, înainte de a ajunge miliardară s-a confruntat cu depresia, era proaspăt divorțată iar doisprezece edituri i-au refuzat manuscrisul, dar cu toate acestea a continuat să scrie.
(5) Asumarea răspunderii: oamenii educați exersează asumarea răspunderii. Lipsa de asumare conduce la anxietate, la nesiguranță și la sentimentul pierderii controlului cu privire la propria viață. Dramaturgul irlandez George Bernard Shaw, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, spunea: „libertatea înseamnă răspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea.”
(6) O imagine de sine pozitivă: aceasta ne influențează comportamentele și ne motivează pentru reușita în viață, în profesie. „Trebuie să crezi în tine – spunea Charlie Chaplin – acesta este secretul. Chiar și atunci când eram la orfelinat sau alergam pe străzi pentru a găsi ceva de mâncare, mă gândeam la mine ca la cel mai mare actor din lume.”
(7) Umorul: este esențial. Umorul constructiv, nu bășcălia, cel care îmbunătățește starea de spirit, umorul care ne ajută să dăm sens vieții. Niels Bohr, unul dintre cei mai cunoscuți și mai sobri fizicieni ai secolului XX, spunea: „unele lucruri sunt atât de serioase încât trebuie să râzi la ele.”
Iar lista ar putea continua cu empatie, prietenie, loialitate, demnitate… Pe termen lung, educația și valorile înving.
Aș putea să enumăr o serie de personalități care au creat istorie și care s-au ghidat după astfel de principii, dar îmi veți spune că reprezintă mai degrabă excepția și că se numără printre puținele persoane care au reușit în viață la un asemenea nivel. Tocmai de aceea vă rog să priviți în proximitatea dumneavoastră, în familiile din care proveniți, în vecinătate, în cadrul rețelei de prieteni și colaboratori unde veți găsi nenumărate exemple pozitive.
Este adevărat, viața fiecăruia este precum un serial cinematografic al cărui succes depinde nu doar de personajul principal, ci și de diverse contexte sociale, de evenimente neprevăzute precum și de scenariul pe care viața ți-l oferă, căci ea, viața, știe cel mai bine ce se potrivește pentru tine. Tocmai de aceea, stați cu urechile ciulite. Foarte frumos spunea legendarul V. Frankl: „nu contează ce aștepți tu de la viață, ci ceea ce viața așteaptă de la tine”.
În tot acest timp, implicarea, dorința de a reuși, răbdarea, perseverența, credința în visurile tale, respectarea valorilor și a principiilor de viață statuate de milenii, precum și colaborarea cu ceilalți este fundamentală căci omul nu este construit să fie singur, ci să funcționeze alături de semenii săi și pe cât posibil în armonie cu aceștia. Tehnologia este esențială, dar niciodată algoritmii nu vor putea înlocui inteligența naturală și relațiile interumane.
Tuturor, vă doresc ca viața să vă fie numai bucurie iar visurile voastre să devină realitate. Și nu uitați, Per Aspera Ad Astra, spunea Seneca, printre greutăți spre stele!
Vă mulțumesc și vă doresc succes!