Bună seara,
Și de această dată, înainte de orice, vă invit să aplaudați eleganța amfitrionului nostru. La ediția cu numărul zece, același amfitrion de nota zece!
Se spune, și pe bună dreptate, că viața poate fi trăită doar în două moduri posibile: ca și cum miracolele nu există sau ca și cum totul este un miracol. În această seară vă propun să îmbrățișăm a doua perspectivă, căci viața este atât miracol cât și motiv de bucurie și speranță.
Albumul pe care-l lansăm în această seară este, într-un fel, un miracol, căci încheie o trilogie și conține imagini de colecție cu participanți la gală, fie ei câștigători, parteneri sau prieteni ai CNASR, dar în același timp conține și o dorință, aceea de a consemna o pagină de istorie pe care generația noastră dorește să o lase moștenire generaților viitoare. Sperăm ca toate aceste eforturi ale noastre de a edita cărțile, albumele și dvd-urile cu ceea ce împreună am realizat în aceste decenii pentru promovarea profesiei de asistent social, să contribuie decisiv și ireversibil la consolidarea statutului asistenței sociale ca știință și profesie în conștiința publică românească.
Savanții admit astăzi că modernitatea târzie pe care o traversăm reprezintă nu doar o perioadă de cumpănă pentru omenire ci și o perioadă favorabilă unei noi renașteri în sensul redescoperii rădăcinilor ființei noastre. Iar în acest context internațional, profesia de asistent social se află în expansiune întrucât și-a dovedit eficiența. Mai mult, statisticile arată că este profesia cu cea mai mare rată de creștere pe toate meridianele și paralele pământului iar acest fapt se datorează în primul rând impactului pozitiv pe care asistenții sociali îl au în viețile celor pe care îi deservesc. În plus, guvernele lumii și mai ales organismele internaționale vorbesc din ce în ce mai mult despre rentabilitatea economică a profesiei noastre, despre faptul că asistența socială nu e o simplă consumatoare de resurse așa cum s-ar putea crede ci, dimpotrivă, aduce beneficii sociale și economice pe termen lung comunităților locale care au înțeles acest fapt și care investesc în resursa umană din acest domeniu.
Dar, pe lângă acest climat internațional favorabil profesiei de asistent social și dominat de interogații cu privire la legitimitatea omului în univers, căci trăim cea mai bună versiune a omenirii de până astăzi, supertehnologizarea avantajează în mod indirect asistența socială. Astfel, devine și mai evidentă nevoia noastră de a comunica mai mult și mai intens unii cu alții, dar nu oricum, ci stând față în față și privindu-ne în ochi. Avem nevoie de o regândire a tuturor sistemelor sociale, avem nevoie de mai multă tandrețe și de mai multă bunătate în relațiile interumane, avem nevoie să privim lumea prin prisma științei dar și a compasiunii, iar asistența socială promovează cu eleganță și noblețe empatia și buna înțelegere între oameni.
Așadar, omul înaintea tehnologiilor, a algoritmilor, a bugetelor și a tuturor strategiilor.
Vă mulțumesc!
Leave A Comment