Dăruiți speranță
Orice reîntâlnire cu oamenii dragi nouă stă întotdeauna sub semnul speranței. Tocmai de aceea reușim să empatizăm, să comunicăm unii cu alții, să ne mobilizăm și astfel să prindem aripi. Am venit în fața dumneavoastră cu o carte ce conține o poveste și un vis. În paginile acestei monografii întâlnim atât povestea campaniei CNASR desfășurată pe întreg cuprinsul țării, cât și visul comunității noastre profesionale, acela ca asistentul social să fie promovat și valorizat la nivel național.
Colega mea, Aida Boldeanu, ne-a povestit că într-una din călătoriile sale a asistat involuntar la discuția dintre două doamne. Una dintre ele îi povestea celeilalte că fiica domniei sale tocmai a terminat facultatea, că și-a susținut licența dar că acum s-a înscris la a doua facultate, la asistență socială pentru că „asistența socială este peste tot”. Acesta este principalul merit al campaniei CNASR, acela de a fi readus pe buzele tuturor asistența socială, pentru că prin excelență este atât profesia cât și știința speranței.
Când am pornit la drum în acest turneu național, am pornit cu gândul să mobilizăm asistenții sociali, oficialitățile centrale și locale, jurnaliștii, angajatorii, societatea civilă, universitarii, celebritățile implicate în campanii sociale, prietenii și susținătorii profesiei noastre, într-un scop comun acela de a reda demnitatea asistentului social iar asistenței sociale gloria și splendorile pe care le merită această nobilă profesie. În mod paradoxal, nouă ni se solicita ajutorul: „CNASR să schimbe grila de salarizare” – ne rugau colegii asistenți sociali, „CNASR să organizeze cursuri pe tematică socială pentru reprezentanții mass-media” – ne sfătuiau jurnaliștii, „puneți presiune pe guvern” – ne povățuiau reprezentanții societății civile, etc.
Și-atunci ne-am dat seama câtă nevoie de speranță există în jurul nostru. Speranța învăluie universul, întreaga istorie a umanității este istoria speranței, viața însăși este despre speranță. Dumneavoastră sunteți aici, în această seară, pentru că sperați, ca și noi, într-o viață și într-o lume mai bună pentru prietenii și semenii noștri. Andreea este alături de noi, de șase primăveri, pentru ca și ea crede și speră într-o lume și într-o viață mai bună. Speranța o întâlnim în centrele de plasament, pe paturile de spital, în penitenciare, în familiile care se confruntă cu sărăcia sau cu violența domestică, în inimile copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate sau în sufletul celor care se confruntă cu discriminarea, cu marginalizarea, cu stigmatizarea sau cu excluderea socială. Peste tot întâlnim nevoia de speranță. Și acesta este un al doilea merit al campaniei CNASR, acela de a fi dăruit speranță peste tot în jurul nostru.
Campania speranței, cum am putea să o denumim, nu ar fi fost posibilă fără dăruirea câtorva lideri de la nivel central ai CNASR pe care îi și invit să urce pe scenă în aplauzele dvs., pe cei patru lideri redutabili care mi-au fost alături în acest turneu național: Cristian Roșu, vicepreședintele CNASR responsabil cu organizarea internă, cel care și-a asumat prezentarea în fața țării întregi a versiuni 2.0 a viitorului sistem de asistență socială, adică acel sistem la care noi visăm și pe care sperăm să-l implementăm în viitorul apropiat. Din culisele turneului pot să vă spun că domnul Roșu a stat la volan peste 25.000 de km fără a obosi. Al doilea lider redutabil, o prezență feminină imbatabilă. Cine a trecut de mine și de domnul Roșu cu siguranță n-a trecut de doamna Diana Cristea. A prezentat colegilor asistenți sociali strategia de viitor a CNASR, ea însăși fiind un om de viitor al CNASR. Doamna Cristea este și un sfătuitor foarte bun, iar cei care lucrați cu mulțimile știți cât de valoroși și cât de importanți sunt oamenii de încredere într-o astfel de campanie. Al treilea lider, o personalitate carismatică cu o carieră internațională ce aduce plus valoare comunității asistenților sociali din România, vicepreședintele responsabil cu relațiile externe, domnul Ioan Durnescu. În echipajul nostru de campanie i se mai spune și ministrul de externe, prietenii știu de ce. Mereu prezent între două avioane, n-a lipsit niciodată de la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială. Al patrulea lider, de o energie debordantă, ne întrece pe noi pe toți la un loc, nu de puține ori a reușit să dinamizeze atmosfera campaniei noastre: doamna Smaranda Witec. Ne-ar trebui o seară, o noapte și încă o dimineață să vă povestim momentele frumoase iar uneori dificile petrecute împreună pe întreg cuprinsul țării.
Dar, campania CNASR mai are și un al treilea merit, acela de a fi reînviat spiritul de breaslă în rândul comunității noastre profesionale. Iar acest fapt a fost posibil datorită devotamentului și implicării președinților noștri de filială care efectiv au ridicat țara în picioare pentru asistența socială. Mulți dintre ei s-au autodepășit prin organizarea unor evenimente spectaculoase, complexe și de dimensiuni impresionante. Numele lor vor rămâne scrise, pentru eternitate, în paginile acestei monografii: Cristina Ciucur, Rita Guliman, Mirela Negruș, Daniel Ursu, Lucian Bodor, Cristina Teoroc, Claudia Torje, Marinela Grigore, Marius Roman, Cosmin Goian, Ecaterina Croitor, Mihaela Motoc, Andreea Dumitrașcu, Roxana Stoian, Alin Potinche, Vormair Zilord, Cristina Grasu, Ionuț Rotaru, Viorel Iulian Vlad, Nelida Ghițulescu, Lavinia Bucur, Ionela Dehelean, Lavinia Popp, Felicia Andrioni, Adina Rebeleanu, Violeta Ioan, Ana-Maria Borteș și Florian Sălăjeanu.
Vă mulțumim tuturor pentru încrederea ce ne-o acordați și nu uitați: prindeți aripi, dăruiți speranță și reînviați spiritul de breaslă în rândul comunității noastre profesionale!