Există momente în viață când este nevoie să ne mobilizăm, să acționăm și astfel să deschidem ferestre de oportunitate către viitor. Albumul acesta conține imagini de colecție cu participanți la Gală, fie ei câștigători, organizatori, parteneri, prieteni ai CNASR, invitați speciali dar mai conține și o poveste specială despre noi și despre dumneavoastră, o poveste din care am învățat trei lecții fundamentale pe care dorim să le dezvăluim în această seară:

Prima este lecția încrederii și a copilăriei. Acum doi ani de zile, cu două săptămâni înainte de precedenta ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, un grup de 40 de deputați și senatori ai USR au depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care desființau practic Colegiul Național al Asistenților Sociali din România. După o campanie națională de promovare și valorizare a profesiei de asistent social, foarte bine primită de altfel pe întreg cuprinsul țării și la 15 ani de la înființarea CNASR, ne-am aflat, în mod paradoxal, în situația de a fi desființați. Mi-am adus aminte atunci de poveștile istorice pe care mama mea mi le citea, de eroii copilăriei mele de la care am învățat faptul că bătăliile strategice se câștigă în momente decisive iar la nevoie chiar de unul singur. Și aceasta ne-a dat încredere. Goethe spunea foarte frumos: „Dacă ai încredere în tine însuți, inspiri încredere altora.” Așadar, când treceți prin momente dificile amintiți-vă de copilărie și de eroii copilăriei dumneavoastră.

A doua este lecția prieteniei și a bunului simț. Cu toții cunoașteți zicala „să lași loc de bună ziua peste tot pe unde treci”. La CNASR am încercat să implementăm această povață ce în științe poartă denumirea de teoria rețelelor sociale. Ne-am construit astfel o rețea a excelenței de prieteni și colaboratori din toate sferele vieții sociale ce la nevoie ne-au venit în ajutor. Chiar și atunci când ai păreri sau poate chiar valori diferite, respectul și diplomația construiesc punți ce-n situații de dificultate funcționează pe deplin. Ne-au sprijinit lideri importanți de la nivel politic iar Parlamentul României a respins cu o majoritate covârșitoare inițiativa legislativă. Și aceasta ne-a dat speranță că după noapte vine zi. Așadar, construiți-vă rețele sociale și lăsați loc de bună ziua peste tot pe unde treceți.

A treia este lecția credinței și a devotamentului. Oricât de puternic ai fi, de influent, derelevant sau de spectaculos, în situații limită de viață credința îți dă forță și curaj iar profeția și acțiunea sunt cele care nasc istoria. Ce-ți dorești se împlinește, ne spun oamenii de știință, indiferent cât de târziu și indiferent de circumstanțe. Amintiți-vă de celebrul personaj istoric Iosif Visătorul, cel aruncat într-o fântână de frații săi invidioși pentru că avea o haină mai frumoasă ca a lor, vândut sclav într-o țară străină execută temniță nevinovat, dar la final ajunge potrivit visului său prim ministru al țării respective. Ceea ce înseamnă că în viață contează foarte mult ferestrele de oportunitate pe care le deschidem către viitor. Și mai înseamnă ceva, ca întotdeauna, în orice acțiune și în orice circumstanță, să-l lași pe Dumnezeu înaintea ta. Iar de la cunoscutele și chiar faimoase personaje din basmele și povestirile românești, noi toți putem învăța faptul că trăinicia se construiește împreună și că succesul este un efort de echipă.

Tocmai de aceea dați-mi voie, ca în aplauzele dvs., să-i invit pe scenă, pe curajoșii și devotații lideri ai CNASR alături de care am câștigat ceea ce va rămâne în memoria noastră instituțională ca fiind, metaforic vorbind, „bătălia de la Parlament”: Cristian Roșu, Diana Cristea, Florian Sălăjeanu, Smaranda Witec, Aida Boldeanu, Felicia Mihai, Ștefania Savin, Cristina Teoroc, Ioan Durnescu, Andreea Pontoș, Florin Lazăr, Romelia Blejan, Mirela Petcu și Oana Clocotici. N-a fost ușor, însă William Shakespeare spunea cum nu se poate mai frumos și mai adevărat: „învinge durerea, râzi cât se poate, căci tot la zi ajunge și cea mai lungă noapte…”
Tuturor vă mulțumim pentru sprijin, pentru încredere, pentru prietenie!