Faceți tot ce depinde de voi astăzi, aici și acum

Dragi absolvenți,

Anul acesta avem parte de o festivitate specială, desfășurată în mediul online și la mare distanță fizică unii de ceilalți. Ne-am fi dorit să fim cu toții, împreună, iar ceremonia să se desfășoare, ca și în anii precedenți, în campusul facultății noastre. Epidemia de COVID 19 ne-a schimbat însă planurile, dar ne-a învățat și cea mai importantă lecție, am conștientizat cât de mult ne lipsește interacțiunea și comunicarea „față în față”.

Vă transmit acest mesaj din spațiul verde al campusului nostru din Panduri, de aici de unde mulți dintre voi ați visat la momentul absolvirii, de aici de unde, cu siguranță, viața ne va oferi un alt prilej de bucurie care să compenseze pierderea suferită prin absența unei ceremonii tradiționale.

Celebrăm astăzi, printr-o modalitate specială, cea mai digitalizată, mai interesantă și mai încercată generație de absolvenți ai facultății noastre, o facultate despre care se știe, parafrazând un celebru președinte american, reprezintă locul în care toate aspirațiile sunt posibile.

Dacă mai există printre voi cineva care se îndoiește de acest fapt, dacă se mai îndoiește cineva de puterea aspirațiilor și a visurilor voastre, ei bine astăzi vă oferim o certitudine: al 37-lea Rector al Universității din București este totodată și al doilea rector pe care l-a dat facultatea noastră, precum și al treilea sociolog care ocupă această înaltă și prestigioasă funcție de-a lungul istoriei.

Absolviți o facultate extrem de puternică iar drumul ce se deschide în fața voastră este lung și anevoios, presărat cu reușite, cu Feți Frumoși și cu Ilene Cosânzene, dar poate și cu starturi ratate, cu Balauri cu șapte capete și cu Lupul ce rău.

Nu vă temeți, viitorul este modelat nu doar de știință ci și de puterea imaginației noastre, ceea ce înseamnă că dorințele și gândurile voastre de astăzi vor modela realitatea zilei de mâine iar idealurile ce astăzi vă înnobilează se pot transforma într-o viziune vie, puternică, de neuitat.

Sunteți o generație specială, cu valori profunde iar puterea de care dispuneți vine și din faptul că purtați în structura ființei voastre nu doar propriile idealurile ci și visurile părinților voștri care au sădit în voi credința că educația este mai presus de orice.

Se știe, credințele noastre au un impact puternic asupra realității iar profețiile capătă viață, se auto-împlinesc cum spunea Robert K. Merton.

Acum este timpul vostru, faceți tot ce depinde de voi astăzi, aici și acum pentru ca prin puterea gândurilor și a faptelor voastre, viitorul nostru al tuturor să strălucească în toată splendoarea civilizației și a cunoașterii la care omenirea a ajuns.

Se spune că un general a fost surprins de o armată mult mai puternică atunci când a debarcat pe țărmul inamicului iar primul lucru pe care l-a făcut a fost să dea foc corăbiilor pentru ca nu cumva soldații săi să se gândească la retragere. Având în față o armată mult mai puternică iar în spate marea cu valurile sale învolburate, soldații noștri s-au autodepășit, obținând victoria.

Dragi absolvenți și visători ai SAS,

ardeți corăbiile precum generalul din povestea noastră, atacați plini de curaj circumstanțele vieții și rescrieți viitorul după chipul și asemănarea voastră. Cuceriți rețelele de socializare, navigați pe toate meridianele și paralelele pământului și spuneți tuturor faptul că în orașul București, la cea mai prestigioasă Universitate a țării, între Cișmigiu și Cotroceni, există o facultate care a dat țării miniștrii și prim-miniștri și care i-a schimbat viața și lui Vlad Andrei Stamate. Recent mi-a mărturisit că va rămâne și la master, și la doctorat, tot aici, la noi, la SAS.

Știți foarte bine că deseori cei mici sunt întrebați ce doresc să devină când vor fi mari. Cel mai frumos răspuns l-a dat un băiețel de 6 ani mamei sale: „Tot ceea ce vreau este să fiu fericit.”

Tuturor vă doresc să fiți fericiți!