Și de această dată, înainte de orice, aplauze pentru eleganța amfitrionului nostru. Merită pe deplin aprecierile dumneavoastră. Cine oare ar fi crezut vreodată că Andreea Marin va prezenta nu doar primele nouă ediții ale Galei ci și următoarele nouă? Audrey Hepburn spunea: „Cine nu crede în miracole nu e realist.” La Mulți Ani tuturor colegilor mei asistenți sociali…
Iată-ne ajunși la ediția cu numărul nouă a Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială, o ediție uimitoare sub toate aspectele sale căci nouă simbolizează deznodământul, realizarea scopurilor și a finalurilor de orice fel. Dar, n-am venit în fața dumneavoastră să vorbesc despre sfârșituri ci mai degrabă despre noi începuturi, despre puterea idealurilor și a visurilor noastre. Un mare sportiv spunea cândva: „Campioni nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuți din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorință, un vis o chemare.” (M. Ali).

Lansăm în această seară volumul al doilea, cel galben, din „cinemateca” CNASR, ce conține între coperțile sale patru DVD-uri de colecție, cu patru povești speciale de la ultimele patru ediții ale evenimentului nostru. Și dacă vă amintiți, în urmă cu mulți ani lansam primul volum, cel roșu, și tot atunci vorbeam despre un vis al asistenților sociali din România: acela de a avea o școală doctorală în domeniul asistenței sociale. Ei bine, astăzi visul acela s-a împlinit. Avem nu una, ci două școli doctorale în domeniul asistenței sociale, la București și Timișoara, iar primii doctoranzi în asistență socială ce aparțin Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, se află alături noi, în această seară, în sala Ateneului Român. Iată ce înseamnă puterea idealurilor și a visurilor noastre.

Totodată, vă mulțumim pentru generozitatea de a construi împreună lucruri mari și frumoase precum Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială! În felul acesta, reușim ca pas cu pas să redăm nu doar demnitatea asistentului social ci și gloria și splendorile pe care le merită această nobilă profesie. Max Weber, omul de care se leagă începuturile moderne ale științelor sociale considera că în viață contează foarte mult sensul pe care noi îl atribuim acțiunilor noastre. Nu putem să știm dacă vom reuși sau nu, dar nimic nu ne împiedică să ne comportăm ca și când am reuși.
Însă, această proiecție în viitor a cinematografului minții noastre nu poate rula fără emoții, căci ele reprezintă motorul acțiunii, ele reușesc să ducă Visul mai departe, și aceasta pentru că își au originea în profunzimile sufletești! Albert Camus, deținătorul premiului Nobel pentru literatură, spunea: “Luptă însăși către înălțimi e de ajuns pentru a umple un suflet omenesc. ”

Așadar, pentru că încă mai avem emoții, pentru că încă mai avem obiective și visuri comune dar și pentru că “nu e vreme de murit” (No Time to Die) cum spune ultimul episod al unui serial foarte cunoscut, sper să ne revedem anul viitor tot aici, la Ateneul Român, la ediția cu numărul zece a Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială și mai sper ca peste alți patru ani să putem lansa volumul al treilea, cel albastru, din cinemateca CNASR.

Vă doresc ca bucuria vieții precum și acea forță extraordinară despre care vorbea Albert Einstein, Iubirea, să vă însoțească în toate zilele vieții dumneavoastră.

Tuturor, vă mulțumesc!