Campania CNASR de promovare și valorizare a profesiei de asistent social a debutat cu lansarea Manifestului Asistentului Social, la 1 iulie 2015, la Institutul Cultural Român. Au urmat o serie de întălniri cu reprezentanții legislativului și ai executivului, cu sindacatele și mediul universitar, cu societatea civilă și reprezentanții mediului de afaceri și ai misiunilor diplomatice la București.
Ulterior, în perioada mai 2017 – iulie 2018, campania a luat forma unor “descălecări” județene prin organizarea în 28 de județe a unor evenimente de amploare, cu sprijinul structurilor teritoriale ale CNASR. La Alba Iulia, în anul Centenarului Marii Uniri, s-a lansat și Declarația Asistenților Sociali din România iar la Baia Mare, la interval de 18 ani de la prima întălnire a asistenților sociali pentru reglementarea profesiei, Campania s-a încheiat oficial.
Prin această campanie de anvergură națională, CNASR și-a dorit să redăm demnitatea asistentului social iar asistenței sociale gloria și splendorile pe care le merită această nobilă profesie. Un sprijin nesperat dar substanțial l-au acordat jurnaliștii de pe întreg cuprinsul țării care au dat strălucire campaniei și au asigurat o vizibilitate fără precedent profesiei de asistent social. O serie de știri și interviuri au aparut în mass-media județeană și națională.
Sperăm ca incursiunea echipei CNASR prin județele țării să treacă peste mantia timpului și să rămână în istorie ca cea mai de anvergură dar și cea mai elegantă campanie națională desfășurată pentru această profesie. Căci noi credem nelimitat în profesia de asistent social, în cel care construiește strategii, conexiuni și oferă sprijin concret celor care au nevoie de “extraordinar” în viețile lor. Transformarea mult visată se întâmplă și este ireversibilă, din Cenușăreasă în Prințesă, profesia de asistent social merită această înălțare pe întreg cuprinsul țării!
Vorbim de un periplu național, căci echipa de campanie a străbătut țara de la un capăt la celălalt, de la Sud la Nord și de la Vest la Est pentru a reînvia spiritul de breaslă în rândul comunității profesionale, pentru a conecta emoțional comunitățile locale la nevoile asistenților sociali, pentru a ridica prestigiul statutului nostru profesional, pentru a reda sclipirile acestei profesii alese. În fiecare județ al țării, la evenimentele CNASR au participat pe lângă asistenți sociali, oficialități, jurnaliști, societatea civilă, universitari, studenți, celebrități locale, dar și prieteni și susținători ai campaniei noastre.
Prin licența poetică la care s-a apelat pentru această campanie s-a dorit să se transmită atât forma de manifestare, atât conținutul, atât eleganța demersurilor propuse, dar mai ales scopul suprem: promovarea și valorizarea profesiei de asistent social.
Ne ridicăm, dar nu oricum, ci în picioare pentru asistență socială!