Cartea de față reprezintă o construcție editorială de tip manual universitar, bazată pe lucrările anterior publicate la editura Polirom, și care, fără pretenția de a reprezenta o viziune proprie sau o paradigmă în domeniul asistenței sociale, reprezintă o preocupare de peste două decenii de explorare, de analiză, de cercetare și de gândire critică în domeniului asistenței sociale. Și de această dată le sunt recunoscător studenților mei, cărora le și dedic această carte întrucât au stat la originea ei, fiindu-le necesară ca suport bibliografic pe perioada studiilor de licență, masterale sau doctorale.

Textele unite nu au suferit nici o modificare față de varianta inițială, întrucât micile progrese în evoluția anumitor părți ale sistemului național de asistență socială nu schimbă cu nimic din diagnoza și analiza critică realizată. De remarcat însă, în această scurtă introducere explicativă, progresele înregistrate în privința promovării și valorizării profesiei de asistent social, în mod special prin intermediul Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială, dar și prin campania națională intitulată, apelând la o licență poetică „Toată țara în picioare pentru asistența socială”.

Conținutul lucrării este unul profund comprehensiv, îmbinând ceea ce este esențial din istoria, din teoria, dar și din aspectele practice ale intervențiilor de specialitate ale asistentului social, reprezentând un manual util studenților, practicienilor, dar și publicului interesat de evoluția profesiei și a sistemului de asistență socială, din țară sau de la nivel internațional.

Asistența socială, dincolo de dimensiunea profesională și administrativă, rămâne o știință prin excelență aplicativă, centrându-se în mare parte pe refacerea dezechilibrelor dintre individ și societate, pe diagnoza și rezolvarea problemelor sociale, pe reconstrucția și remodelarea ființei umane.